“Основната сделка между двете големи коалиции е да се прекрати управлението на Румен Радев, от което страдаха и двете”.

Това заяви експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в студиото на „Денят ON AIR“.

Имаме определена форма на коалиция, тя не е открита. Това не е непременно лошо, имайки предвид каква беше алтернативата – продължаване на това безвремие и на едни кабинети, които са политически безотговорни. Основната сделка между двете големи коалиции е да се прекрати управлението на Румен Радев, от което страдаха и двете. Това заяви експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите на политолога Борислав Ангелов „президентът е катализирал процеса за съставяне на правителство“.

„Румен Радев си изпусна нервите и двете политически формации се хванаха за това, което им липсваше, за да се обединят и да могат да обяснят на избирателите си защо е необходимо да се състави правителство“, поясни той.

Гостът изтъкна, че всяко създаване на комисия води до допълнителни разходи за парламента, заради което остава неясно защо депутатите отказват да се откажат от имунитетата си, преди да бъде създадена конкретна такава.

„Няма нищо по-нормално от това, когато на даден политик му се поиска имунитетът, той да бъде даден. Това, че прокуратурата се разбърза с всички тези дела, показва политически момент. Г-н Гешев беше притиснат политически, има основания да реагира по този начин“, подкрепи го доц. Живков. Според него, ако правителството „Денков – Габриел“ се провали през следващите няколко месеца, „ще излезем в още по-тежка позиция“.

Събеседникът му отбеляза, че депутатите не си дават сметка за много неща.

„ГЕРБ използва „Възраждане“ и ДПС, когато им е угодно. „Възраждане“ започва да прилича на една формация, която обслужва поръчките на ГЕРБ и ДПС. Тази сделка има по-широк формат – изпирането няма да засегне само г-н Борисов, но и кадрите на ДПС“, смята той.

Ангелов беше категоричен, че най-силната фигура в това МС ще бъде Асен Василев.

„Всяко едно правителство трябва да разполага поне по висшите етажи на администрацията с хора, които са коректни към политическите кабинети. Тези, които предстои да бъдат премахнати, бяха назначени от служебния кабинет на Румен Радев, което е в нарушение на Конституцията“, каза доц. Живков във връзка с очакваните кадрови промени в администрацията.

Една от тях беше връщането на Румен Спецов за шеф на НАП.

„Не смятам, че това е най-добрият вариант за шеф на НАП. Министърът на финансите има правото и той ще носи отговорността за действията на Спецов“, подчерта Ангелов.

Recommended

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.